Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

S fofrklacky na vsi

Chodit s kryplklackama po Praze, to je vlastně těžká pohoda. Skoro všechno je bezbariérové, zakopávám čistě proto, že dokazuji, že su mimochodník, a že nejsem schopná koordinovat všechny 4 končetiny na ráz a ještě mám tendence před barákem přebíhat koleje. Ale na venkově, kde o chodník nezakopnete čistě proto, že tam není a ještě k tomu prší, to je teprv ten pravej zážitek.

 

K tomu abych této zkušenosti dosáhla přispěla Brontí víkendovka v Těchonicích a přímo i nepřímo všichni, kteří se jí účastnili. Primárně tedy Abbík, protože ten může uplně za všecko a všecko zařídil, Jíťa, protože řídila a až od domu mě odvezla, Hančí, Dave a Martin, že byli ochotní vzít si s sebou invalidu 3 dny před operací a v neposlední řadě Marvin, protože nebejt jeho, tak si ani nesroluju karimatku a asi už se dávno psychicky složim na hromádku. (Já fakt tyhle lidi kolem sebe nemít, tak si je musim vymyslet.) Pokud sem na někoho zapomněla a cítí se též vinen, nechť se neváhá ozvat.

 

První poměrně vtipná zkušenost byla už jen složení se do fóbie. Člověk by řek, jak je to děsně velký auto, ale já mam asi moc dlouhý nohy. Nicméně s Jitčinou pomocí to nějak zvládnu, Pavel se musí spokojit se zadní sedačkou a jedem. Ostatní se dopravujou vlakem a pak pěšky.

 

V Těchonicích bydlíme v Pastoušce, což je domeček s místností cca 6x3 metry s dlažkama na zemi, kde se spí, malým sociálním zařízením, kam se s neohnutelnou nohou vejdu fakt hodně na těsno a s Hančí hlídkujcí za dveřma (a děkuju bohům, že tu není suchej záchod, jako býval, když jsme ještě spali na Faře) a pak jedna vymrzlá pidimístnůstka, kde máme složený bágly.

 

Nějaké akční hraní jakýchkoliv jiných, než deskových her pro mě momentálně nepřihchází v úvahu, tak mi Abbík aspoň pučuje foťák. A to já si zas užívam, protože to je správný dělo.

 

Noc na dlaždičkách (a rakvoidní samonafukovačce) ve spacáku je nakonec pohodlnější, než doma na zemi na matraci, protože se mi do ničeho ta noha neboří a můžu spát i na pravym boku. Nebejt toho, že jeden nejmenovanej Ruda děsně chrápe, tak bych se fakt strašně dobře vyspala (jakože bez ironie, překvapivě u mě)

 

Ráno budíček po něm to nejlepší na Těchonicích, neboli Medoláda (kdo nezná, tak na Velikonočních trzích pátrejte po stánku a neváhejte investovat, protože něco tak dobrýho jste ještě nejedli, to mi věřte!) a pak převlíct a nástup do práce. Asi nemusim moc zdůrazňovat, že tahle fáze taky není na mě momentáln uplně dělaná, ale vynasnažim se minimálně moc nepřekážet, nepřidělávat práci a třeba i být k něčemu.

 

Za lehkého mžení míříme na Draha (obecní pastviny, kde pracujem na tom, aby se tu dobře dařilo ovečkam a o něco hůř trnkam). Berem to přes ohradu, kde holky (a kluci) bečící přijdou zkontrolovat, co jim nesem zajmavýho. Nejvíc je fascinuje bílá igelitka, ale neopomenou přijít řádně prozkoumat i toho divnýho čtyřnožce s dlouhýma předníma packama a gumovýma kopytama, co se strašně krásně bořej do hromádek trusu. (Píšu si mentální poznámku, že ty fofrklacky musim pořádně umejt, než s nima v neděli přiklušu do špitálu). Chvíli se motáme mezi ovečkama, drbem všecky, co jsou v dosahu, dokonce nám Jirka i nechá pochovat jedno jehňátko. (V náručí, jen tak pro pořádek.) A pak už přes louku pěkně do práce.

 

Berle se systematicky obalují dalším kentusem, jako je hlína, suchá tráva, mokrá tráva občas nějaká bažina, která se s nima ovšem skvěle přeskočí, zatimco ostatní si musej čvachtnout dovnitř botama, ale stejně nakonec víc překážej, než že by pomáhaly, takže si beru prášek na bolest, zvedam je nad zem a pajdam po dvou. Žádnej zázrak to není, a když se začnou ještě do cesty motat pahýlky trnek, který už jsme zlikvidovali, tak se skoro vidim, jak ještě pojedu s dalším úrazem do Klatov na pohotovost. Na druhou stranu si uvědomuju, že si jakýkoliv další zranění nemůžu v žádnym případě dovolit, takže nejsilnější újma, ke které přijdu je drápanec pod okem, ale co by to bylo za Těchonice, bez zapíchaných trnů a škrábanců?

 

Děcka se pouštěj do štřihání, já se přidam k paličům, ale od ohně se držim radši dál, protože když dobře foukne vítr, tak několika metrová hromada trnek chytne obrovskym plamenem a do pár minut po ní zůstane jenom hromádka popela. A tomu bych fakt v cestě stát nechtěla. Moje možnost realizace přijde až ve chvíli, kdy s Hančí uhrabujem popel, aby řádně chladnul a u toho drbem živý, mrtvý, jen abych nemyslela na nemocnici. Práce nám jde docela od ruky, po sváče pokračujem, kde jsme přestali a všecko vypadá idylicky. Pak přijde Abbík, že má něco ve voku. Jedno z mála míst, na který ani zdravotník sám sobě nevidí, takže se musí svěřit do našich rukou. Tak mu s Hančí odborně prohlídnem oko, doufáme, že nás při tom nezabije, zjistíme, že nic nezjistíme, a až když nafasuje kalíšek (ovčí), aby si mohl bulvu řádně vykoupat ve vodě, tak ta si to rozmyslí a přestane bolet. No, ale já mam aspoň pocit, že jsem se aspoň trochu realizovala v oboru, byť to bylo uplně k prdu.

 

Po práci se přesuneme na zpět do pastoušky na oběd, venku je pěkně hnusně, koleno bolí, ale ostatní řádně rozptylují a i Jirkovo vyprávění, kterak dělal sanitáře na chíře mi zatím přijde děsně vtipný, a protože su osoba nepohrdající černým humorem (toho už si možná někdo i všimnul), tak též dám k dobru pár historek z dosavadního průběhu mojí léčby (bude v samostatném článku, ne – li rovnou dvou, stálo to fakt za to.) Odpoledne je tak dost poklidné, příprava večeře drobet akčnější, i se proběhnem. S berlema už docela sprinty na krátkou vzdálenost zvládam, ale v mokru a z kopečka to ještě není tak uplně ono, tak radši Abbík jde vedle mě, abych se někde nerozsekala. Pak spácháme zeleninovej salát, mrkvovej salát a jahodovej dort, všecko to sníme, ještě pokecáme a jdeme spát.

 

Uprostřed noci se vykopu ze spacáku v podstatě jen proto, abych mohla jít nakopnout chrápala, že teď je zas chvíli řada na nás, abychom spali. To docela vyjde, až na ty katastrofický scénáře, co mi v tu chvíli sednou do hlavy a najednou ne a ne usnout a pak ty noční můry z nemocnice taky docela humus. No holt už se to blíží a zítra touhle dobou... No prostě fuj.

 

Ráno už nás nic zásadního nečeká, jen balení a úklid, což já opět potřebuju cizí dopomoc, protože nafukovačku stále bez klekání zabalit neumim. Pak se odebíráme na faru nakoupit Medolády, Medoviny a jiné dobrůtky na domů, většina lidí se odebírá na procházku před odjezdem vlaku, zatímco my se skládáme do auta a míříme ku Praze. Jíťa mě zaveze zase až před dům, Pavel mi odnese věci...

 

No a zbytek pak už v „nemocničním pokračování.“

Autor: Klára Kutačová | úterý 3.4.2012 22:32 | karma článku: 11,11 | přečteno: 1065x
  • Další články autora

Klára Kutačová

Cesta kolem světa - Camino de Santiago na kole (Portugalskou pobřežní cestou) den 5.

Camping Mougas - Saians cca 35 km. Stále pokračuji v cestě podél oceánu do Santiaga a jako obvykle si trochu pobloudím a část cesty si dokonce zopakuji.

6.8.2020 v 14:00 | Karma: 17,80 | Přečteno: 585x | Diskuse| Cestování

Klára Kutačová

Cesta kolem světa - Camino de Santiago na kole (Portugalskou pobřežní cestou) den 4.

Caminha - Camping Mougas cca 32 km. Překračuji hranice do 20. a posledního státu mojí cesty - Španělska. Camino dnes vede jednou z nejkrásnějších částí při pobřeží Atlantského oceánu.

29.7.2020 v 21:42 | Karma: 19,75 | Přečteno: 496x | Diskuse| Cestování

Klára Kutačová

Cesta kolem světa - Camino de Santiago na kole (Portugalskou pobřežní cestou) den 3.

Viana do Castelo - Caminha. Oficiálně by to měla být cesta na 28 km. Díky bloudění to ale bylo zřejmě o dost víc...

28.7.2020 v 17:30 | Karma: 16,00 | Přečteno: 450x | Diskuse| Cestování

Klára Kutačová

Cesta kolem světa - Camino de Santiago na kole (Portugalskou pobřežní cestou) den 2.

Esposende Marinhas - Viana do Costelo (cca 25 km). Včera jsem se rozhodla, že nebudu trhat kilometrické rekordy a pojedu každý den do 30 km. Času mám dost a chci si cestu víc užít.

19.7.2020 v 11:58 | Karma: 19,92 | Přečteno: 480x | Diskuse| Cestování

Klára Kutačová

Když se vládní představitelé vysmívají vlastním nařízením...

... a všem lidem, kteří je stále dodržují, ať už z vlastního přesvědčení, anebo čistě z obavy z možných sankcí.

20.6.2020 v 12:59 | Karma: 27,04 | Přečteno: 982x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Langšádlová končí jako ministryně pro vědu a výzkum. Nahradit ji může Havel

25. dubna 2024  8:08,  aktualizováno  13:55

Přímý přenos Helena Langšádlová z TOP 09 končí ve vládě Petra Fialy jako ministryně pro vědu a výzkum. Jméno...

Muž se nadýchal chemikálie, která unikla z tlakové lahve. Patrně jde o chlor

25. dubna 2024  13:45

Kvůli úniku neznámého štiplavého plynu zasahovali hasiči ve středu a ve čtvrtek v Gorkého ulici v...

Zastal se urážené kamarádky, schytal kopanec do hlavy. Policie hledá útočníka

25. dubna 2024  13:42

Pražští policisté pátrají po agresorovi, který v březnu v Karlíně napadl jiného muže. Incident se...

„Není podstatné být vidět, ale mít výsledky.“ Politici reagují na konec ministryně

25. dubna 2024  10:46,  aktualizováno  13:40

O demisi ministryně pro vědu, výzkum a inovace Heleny Langšádlové (TOP 09) byl premiér Petr Fiala...

  • Počet článků 283
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1083x
Jsem občas trochu cynik a často naivní snílek...

Snila jsem o cestě kolem světa, se kterou jsem začala pomalu a pozvolně před devíti lety, kdy jsem se vydala poprvé sama do Íránu, kam jsem se ráda ještě dvakrát vrátila. Od té doby jsem se snažila (většinou sama) každý rok vycestovat do bližších i vzdálenějších míst, nasávat jejich atmosféru a co nejvíc fotit.

Moje prozatím největší, nejdelší a nejvzdálenější cesta se uskutečnila od 8. ledna do 17. srpna 2017 kdy jsem se nejprve přidala do devítičlenné posádky na  cestu Aviou Jižní Amerikou https://www.facebook.com/aviou.cz/ a následně již sama pokračovala do USA, Kanady, Jihovýchodní Asie a Západní Evropy. Během 222 dní jsem navštívila území 20 států a vystřídala rozličné dopravní prostředky včetně skládacího kola, které jsem koupila v Bangkoku, projela na něm kousek Barmy a nakonec ho letadlem dopravila do Portugalska a (ne)dojela s ním do Santiaga de Compostela. Tím jsem obletěla a objela zemi kolem do kola, viděla nespočet nádherných míst, zažila mnoho neskutečných věcí a hlavně jsem potkala spoustu úžasných lidí.

A o tom všem bych vám ráda vyprávěla s pomocí svého blogu...