Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Cesta kolem světa - trek k jezeru Inle (Myanmar)

Včera jsem dojela do malého městečka Kalaw v horách Shanského státu, kam většina turistů jezdí právě proto, aby se odsud vydala na dvou, nebo třídenní pěší výlet k jezeru Inle. Mě čeká jeho třídenní varianta...

15. července 2017

Ráno vstávám poměrně brzo, abych stihla včas dorazit na sraz k pochodu. V hotelové restauraci je vše připraveno na snídani a jakmile překročím práh, už je u mě paní domácí a ptá se, jaká chci vajíčka. Donese je chvíli po tom, kdy se usadím k jídlu. Snídaně je výborná.

Před odchodem si ještě znovu ověřím, že si tu můžu nechat věci a za 3 dny si je vyzvednout a už se pomalu chystám k odchodu. Venku je poměrně přívětivé počasí a já doufám, že to v následujících dnech vydrží. K agentuře se svezu na kole, před ní ho zabalím do tašky a jdu dovnitř.

Paní organizátorka nás zatím posílá s čajem na terasu, ať se začneme seznamovat a dá nám tabulku, od které máme zapsat, kde budeme ubytovaní v Niaungshwe, aby nám tam dovezli věci. My jsme se už včera domluvily s Franci, že si necháme zařídit hotel od agentury a vezmeme si společný dvojlůžkový pokoj, takže jen potvrdím, že tento záměr platí a jdu se seznamovat s přítomnými. Už jsou tu dvě sympatické italky, toho času žiící ve Francii, které jdou naší trasu. Do naší skupiny přijdou postupně 2 britky a jeden brit, dvě španělky, jeden belgičan a Franci. Včerejší holanďan se nakonec prý rozhodl po dvoudenní variantu.

Naší skupině už chybí jen průvodce. Dorazí přesně na čas a před odchodem nám vysvětlí, jak bude naše cesta probíhat, požádá nás, ať dodržujeme místní pravidla společenského chování a pak se vrhneme na seznamování. Vzhledem k tomu, že já měla vždycky velký problém s pamatováním si jmen, tak se mi povede si většinu zapamatovat až skoro na konci cesty.

Vydáváme se na cestu. První zastávku děláme u chrámu „dobrých duchů“. Ačkoliv tady z náboženství převládá Buddhismus, velká část místních zároveň věří i na duchy a přírodní síly. Do těchto chrámů pak nosí různé obětiny, nechávají si tu každé ráno „žehnat“ květům, které si věší do automobilů a autobusů na ochranu, ženy si je vplétají do vlasů a nosí si je i domů.

Od chrámu pokračujeme za město. Chudák Rafael se hned na začátku stane terčem našeho dobírání, protože jako jediný z nás nemá batoh, ve kterém by si nesl věci, ale jen tašku přes rameno a na ní přivázaný průhledný sáček se spodním prádlem. Nakonec se nad ním slituju a vezmu mu věci k sobě do batohu. Cesta vede chvíli červeným prachem, ale o kousek dál narazíe na několik žen budujících novou silnici. Rozbíjí velké kameny na menší a v nádobách na hlavách je přenášejí a skládají z nich novou cestu.

Náš průvodce nám neustále něco ukazuje a vysvětluje. Ať už o věcech přírodních, kulturních, náboženských… Ptám se ho, jestli je OK, když tady nosím pánskou verzi longy, které jsem dostala od Avokáda. Prý, když žena nosí pánské, je to naprosto ok, ale pokud by muž nosil dámské, molo by to vyvolávat otázky. Začínám litovat, že jsem si ho nevzala s sebou a místo něj mám jen šátek, který není na nošení tak pohodlný. Při cestě mezi rýžovými políčky nám vysvětluje, jak se rýže nejprve pěstuje ze semen ve stráních v hustém porostu, ze kterého se pak převáží do bahnitých políček, kam se sází ve větších rozestupech, a kde bude až do sklizně.

Vysvětluje nám, jak je to se žvýkáním betelových ořechů a pliváním nechutných červených slin, které nechávají na zemi odporné červené skvrny. Dokonce nese jeden ořech a několik listů s sebou, takže nám ukazuje, jak se správně ořech na žvýkání připravuje a nabízí nám ochutnání. Pár lidí to zkusí. Všichni vypadají, že se po prvním kousnutí pozvrací, takže já si tento zážitek s radostí nechám ujít. Pokračujeme dál, dokud nám cestu nezastoupí několk krav. Pár holek z naší skupiny se jich trchu bojí, ale nakonec projdeme všchni bez ztráty květinky.

Další zastávku děláme na čajové plantáži, kde několik žen sklízí čerstvé lístky čaje a je odsud nádherný výhled do kraje.

Po asi dvou hodinách chůze zastavujeme u dvou přístřešků, kde dnes budeme obědvat. Vedle přístřešku je skruž plná vody a u ní mísa na nabírání a polévání, takže se jdeme všichni před jídlem umýt. Tady se ukáže, jak je nutná vzájemná spolupráce.

Usazujeme se ke stolu a čekáme, co přijde. Jídlo máme v ceně výpravy. Agentura platí místním za to, že nám uvaří ze surovin, které jim sami nakoupí a dovezou. Za chvíli přijdou dvě děti s nápoji, které nejsou v ceně předplaceného oběda a místní je tak nabízejí za mírný příplatek (někdy nápoje nosí třeba sousední rodina, aby si tak přivydělala) a poté začnou nosit jídlo. Spoustu jídla. Chlebové placky, zeleninovou omáčku, salát, čerstvé ovoce.

Než dojíme, začne se nad údolím pod námi zatahovat a ve chvíli, kdy se chystáme k odchodu, spustí se liják. Na chvíli si tedy ještě sedneme a čekáme, jestli to přejde, ale protože máme před sebou ještě kus cesty, nakonec oblékáme pláštěnky a vyrážíme dál déšť, nedéšť.

Za půl hodiny déšť ustane stejně rychle, jak začal, mraky se roztrhají a nám se zas naskýtá výhled do kraje. Zastavujeme se na hezké vyhlídce a náš průvodce nás učí místní písničku. Po zbytek naší cesty si tak zpíváme alespoň její refrén, případně jiné písničky, které všichni známe. Musím říct, že se nás sešla fakt dobrá parta. Skvělá je sociální pracovnice Neesha, která nás neustále všechny obíhá a zjišťuje, jestli jsou všichni v pořádku, jestli zvládají tempo, jestli si všichni dobře rozumíme, když si povídáme… Střídáme se v různých dvojicích a trojicích, bavíme se o všem možném. Máme tu opravdu široký rozptyl povolání. Učitelku ze školky, filosofa, architekta, učitelku jógy, historičku, neurobioložku, sociální pracovnici a záchranářku. Vzájemně se učíme různé fráze v našich jayzcích, opakujeme si zásadní fráze v barmštině a zase zpíváme.

Vstupujeme do malé vesničky, kde suší čaj. Zamáváme místní paní, která nám udělá „módní přehlídku“ v tradičním oděvu, trochu překvapíme místní děti, které nás mají za stejný přírodní úkaz, jako my je a za vsí nejdřív kluci, a pak i holky vylezou na velký strom, ke značné nelibosti našeho průvoce, který se bojí, aby se jim něco nestalo. 

Pokračujeme dál po kolejích až na malé nádražíčko.

Náš průvodce to má velmi dobře načasované, protože přijdeme asi půl hodiny před tím, než má přijíždět vlak. Možná se vám to zdá, jako běžná věc, ale věřte mi, že tady je to poěrně zajímavá podívaná. Usazujeme se zatím v restauraci nad hrnek myanmarskéh čaje (ten můj oblíbený – černý s kondenzovaným mlékem). Pár lidí se pak nechá přesvědčit od místních dětí, ať s nimi jdou skákat gumu.

Ve chvíli, kdy se začne blížit houkající vlak, připraví si místní věci na prodej a ještě než vlak úplně zastaví, už se hrnou k okénkům a nabízí své zboží. Květiny, ovoce, zeleninu, betelové ořechy… Lidé v oknech se naklánějí ven, ochutnávají, zkoumají, platí. Po pár minutách se vlak dává zase do pomalého pohybu. Prodavači se snaží uzavřít ještě poslední obchody běžíc vedla vlaku po nástupišti. Následně ještě prodávají zbytky svého zboží těm, co vystoupili a pomalu se odebírají domů. My pokračujeme v cestě.

Míjíme několik políček, kde místní dřou od svítání do soumraku. Mladí, staří bez rozdílu. Nás čeká ještě pár kilometrů do vesnice, kde budeme dnes spát. Posledních několik kilometrů nás opět provází slejvák jako blázen. Alespoň ale nemusíme řešit vhodný oděv, většina z nás má pláštěnky až skoro na zem, takže bychom neměli nikoho pobuřovat. Konečně jsme ve vesnici. Nocleh máme zařízený v domě jedné rodiny, abychom se blíže seznámili se životem místních. Jako jeden z mála je zděný.
 

 Dole pod schody odkládáme pláštěnky a boty a jdeme nahoru do ložnice převléknout se do suchého a solečensky únosného. Běžně v této místnosti asi spí majitelé, ale ti se pro dnešní noc přestěhovali do malého odděleného přístěnku. Pro nás připravili matrace s dekami po celé ploše místnosti. Náš průvodce nám ještě připomene, že si nemáme sedat na polštáře a nemáme usedat tak, abychom měly nohy směrem k buddhistickému oltáři, který je samozřejmou součástí místních domácností, a abychom si věci neodkládali nikam na skříňku s oltářem. Přemýšlím, jestli by to fakt kohokoliv napadlo, ale lidé jsou různé…

 Abychom se po cestě trochu protáhli, tak nám Silvia začne předcvičovat trochu jógy a postupně se jdeme lehce umýt ke skruži na zahradě. Snažíme se co nejvíc šetřit vodou, protože to, co nenaprší, případně si místní nedonesou i několik kilometrů, to nemají. A pár dní bez mytí se dá přežít.

Paní domácí dole v „černé“ kuchyni na ohništi připravuje večeři. Asi za hodinu, kdy střídavě okukujeme okolí, pozorujeme, jak už venku zase leje a odpočíváme v postelích, nás náš průvodce svolává ke stolu.

Večeře je velice bohatá. Polévka, několik zeleninových jídel, rýže, masové omáčky a jakési smažené cosi. A k tomu výborný zelený čaj.

Po jídle, když už se setmí, ještě zůstáváme u stolu a povídáme si, Will pak vytáhne karty a začne nám předvádět karetní triky a naučí nás několik karetních her, například smrdutou královnu. Vydržíme vzhůru docela dlouho, ale zároveň se snažíme být maximálně tiše, abychom nerušili místní.

Následně se odebíráme spát.

 

Autor: Klára Kutačová | sobota 18.4.2020 12:36 | karma článku: 17,14 | přečteno: 327x
  • Další články autora

Klára Kutačová

Cesta kolem světa - Camino de Santiago na kole (Portugalskou pobřežní cestou) den 5.

Camping Mougas - Saians cca 35 km. Stále pokračuji v cestě podél oceánu do Santiaga a jako obvykle si trochu pobloudím a část cesty si dokonce zopakuji.

6.8.2020 v 14:00 | Karma: 17,80 | Přečteno: 585x | Diskuse| Cestování

Klára Kutačová

Cesta kolem světa - Camino de Santiago na kole (Portugalskou pobřežní cestou) den 4.

Caminha - Camping Mougas cca 32 km. Překračuji hranice do 20. a posledního státu mojí cesty - Španělska. Camino dnes vede jednou z nejkrásnějších částí při pobřeží Atlantského oceánu.

29.7.2020 v 21:42 | Karma: 19,75 | Přečteno: 496x | Diskuse| Cestování

Klára Kutačová

Cesta kolem světa - Camino de Santiago na kole (Portugalskou pobřežní cestou) den 3.

Viana do Castelo - Caminha. Oficiálně by to měla být cesta na 28 km. Díky bloudění to ale bylo zřejmě o dost víc...

28.7.2020 v 17:30 | Karma: 16,00 | Přečteno: 450x | Diskuse| Cestování

Klára Kutačová

Cesta kolem světa - Camino de Santiago na kole (Portugalskou pobřežní cestou) den 2.

Esposende Marinhas - Viana do Costelo (cca 25 km). Včera jsem se rozhodla, že nebudu trhat kilometrické rekordy a pojedu každý den do 30 km. Času mám dost a chci si cestu víc užít.

19.7.2020 v 11:58 | Karma: 19,92 | Přečteno: 480x | Diskuse| Cestování

Klára Kutačová

Když se vládní představitelé vysmívají vlastním nařízením...

... a všem lidem, kteří je stále dodržují, ať už z vlastního přesvědčení, anebo čistě z obavy z možných sankcí.

20.6.2020 v 12:59 | Karma: 27,04 | Přečteno: 982x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Dva ruští vojáci se doznali k trojnásobné vraždě na Ukrajině

25. dubna 2024  23:07

V okupované části Chersonské oblasti na jihovýchodu Ukrajiny zadrželi dva ruské vojáky, kteří se...

Architektonickou cenu EU získal univerzitní pavilon, blízko byla i ostravská galerie

25. dubna 2024  21:23

Studijní pavilon Technické univerzity v německém Braunschweigu se stal vítězem prestižní...

Lidovci navrhli zvýšit slevy na dani na děti, stát to má přes 8 miliard ročně

25. dubna 2024  11:36,  aktualizováno  21:15

Zvýšení slev na dani na děti navrhuje KDU-ČSL a hodlá to prosazovat v jednáních s koaličními...

Prezident má absolutní imunitu. Trump zaměstnal Nejvyšší soud, věří v průtahy

25. dubna 2024  19:09,  aktualizováno  21:06

Většina členů amerického Nejvyššího soudu se ve čtvrtek zdála být skeptická k argumentu...

  • Počet článků 283
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1083x
Jsem občas trochu cynik a často naivní snílek...

Snila jsem o cestě kolem světa, se kterou jsem začala pomalu a pozvolně před devíti lety, kdy jsem se vydala poprvé sama do Íránu, kam jsem se ráda ještě dvakrát vrátila. Od té doby jsem se snažila (většinou sama) každý rok vycestovat do bližších i vzdálenějších míst, nasávat jejich atmosféru a co nejvíc fotit.

Moje prozatím největší, nejdelší a nejvzdálenější cesta se uskutečnila od 8. ledna do 17. srpna 2017 kdy jsem se nejprve přidala do devítičlenné posádky na  cestu Aviou Jižní Amerikou https://www.facebook.com/aviou.cz/ a následně již sama pokračovala do USA, Kanady, Jihovýchodní Asie a Západní Evropy. Během 222 dní jsem navštívila území 20 států a vystřídala rozličné dopravní prostředky včetně skládacího kola, které jsem koupila v Bangkoku, projela na něm kousek Barmy a nakonec ho letadlem dopravila do Portugalska a (ne)dojela s ním do Santiaga de Compostela. Tím jsem obletěla a objela zemi kolem do kola, viděla nespočet nádherných míst, zažila mnoho neskutečných věcí a hlavně jsem potkala spoustu úžasných lidí.

A o tom všem bych vám ráda vyprávěla s pomocí svého blogu...