Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Nessie na výletě (V.) aneb A uzřel Matys Příšeru

Huíííííí, uíííííí, uíííííí. Sakra, kdo tu má takhle odpornej budík? Z překvapených výrazů ostatních přítomných a také z toho, že ten pazvuk vychází ze stropu, usoudím, že to je zcela regulérní požární siréna a ne náš dopředu plánovaný budíček.

No bomba, teda ne, ta radši ne, bohové ať je to jen planý poplach. Ale ať už je nebo není, stejně se musíme všichni evakuovat. M- Peti a já se alespoň řádně oblečeme, zatímco V-Peti s Matysem se jdou provětrat v pyžamech. Ne, že bych jim to nepřála, ale venku se takhle těsně po východu slunce pohybovala teplota kousek nad nulou. Venku na chodbě potkáváme další evakuující se jedince, na nichž je znát míra nasranosti přímoúměrná jejich nevyspanosti.

Sbíháme po schodech dolů, procházíme hlavním vchodem hostelu, za nímž zvrací nějaké paní. Paráda, takhle ráno. Stojíme venku a čekáme, až bude uvnitř ticho. Když to ale začne trvat moc dlouho, jdeme si sednout do Mekáče na čaj, abychom tu neumřeli zimou. Postupně se sem za námi začnou trousit i další hosté, někteří velmi snadno poznatelní třeba podle erární deky přehozené přes pyžamo. (Nebo myslíte, že se v Inverness takhle ráno pruducírují lidi v nočních úborech běžně? ) Konečně se situace v hostelu uklidní a Matys se může jít ještě dospat, zatímco my ještě v klidu dopijeme a M-Peti si vybarví Šmouly. Pak se v klidu vrátíme, uděláme si snídani a čaje s sebou (jen kdyby ta konvice krom toho, že hezky svítila i hřála) a jdeme si probudit řidiče, který už je ovšem dávno vzhůru a i zabalen na cestu. (A nemyslím tím, že jsme ho mečem komprimovali do zavazadla).

Chvíli po 8 vracíme ložní prádlo a opouštíme hostel směrem k parkovišti a v skrytu duše litujeme, že Primark otvírá až v 11. Sluníčko pěkně svítí, začíná být slušné teplo, jednoduše to vypadá na další krásný den. A přesně tak, jak nám sybilil Marťas, odjíždíme v půl 9. Po počáteční nedůvěře navigátorce se octneme ve slepé uličce, než se dostaneme ven z města. Naším cílem je zřejmě nejprofláklejší místo celého Skotska – Urquhart Castle nad jezerem Loch Ness.

Původně jsme chtěli jít i dovnitř, ale protože je ještě moc brzo, mrkneme se jen z vyhlídky. Co si budeme povídat, pořád je to jen zřícenina s předraženým vstupem. Rozhlížíme se kolem, zda odněkud nevykoukne Nessie, ale zatím se k tomu nějak nemá. Jedeme dál a hledáme místo, kde by se dalo sejít k vodě, nacházíme, zastavujeme, jdeme. Házením žabek do vody se snažíme vyplašit Nessie, aby za námi vylezla na břeh, ale ne a ne se to podařit. Tak asi radši zas pojedeme. Ale protože my jsme holky praštěný, nenecháme to jen tak a jdeme se trochu osvěžit do vody. A zrovna v tu chvíli, kdy všechny koukáme na jinou stranu, jí Matys uvidí – příšeru! Naštěstí je to muž duchapřítomný a než zmizí zas kdoví kde, stihne jí vyfotit. Ale my ať se rozhlížíme, jak chceme, vidíme jen hladkou vodní hladinu (A jednoho Příšerníka na břehu).

Tak jedeme zase dál, dolů podél jezera, které plynule přechází v jiné jezero a zastavujeme ve Forth Augustus u Caledonian Canalu, na kterém je vybudováno kvantum zdymadel. Vyběhneme až nahoru a pozorujeme, jak rychle jim jde napouštění vody. Sluníčko svítí, rackové hejkají, lidé přetahují lodě z jedné komory do druhé a my si užíváme, že nemusíme dělat vůbec nic. Poté se vrátíme dolů k infocentru, kde nakoupíme pohledy, zdlábneme pár sušenek na posilnění a vyrazíme na další cestu. I když zrovna daleko nedojedeme, protože nás zastaví momentálně otočený otočný most.

Řidič velí k opuštění vozidla a exkurzi na dostupný a předem neplánovaný technický skvost, ale jakmile se tento začne vracet do původní polohy, musíme se vrátit do vozidla, abychom nezdržovali provoz na místní komunikaci.

Další zastávka se koná na Inverlochy castle – zřícenině o čtyřech věžích a pár pozůstatcích zdí. Prolezeme jí, kde se dá, vyfotíme se na zdi a pak už nás začne tlačit čas a močové měchýře, což sice Matys absolutně nechápe, ale přislíbí, že nás odveze někam, kde spojíme příjemné s užitečným, neboli venčení s obědem.

Zastavíme v jednom malém městečku nedaleko a vyrazíme na High street. Tady se chvíli zdržíme v obchodech se sportovním vybavením (začíná to již tradičnět) a též v suvenir shopech a hledáme otevřenou restauraci, kde bychom se najedli. Jednu najdeme, ale po prozkoumání cen na jídelním lístku se zas zvedneme a jdeme o dům dál. Cestou do další restaurace si alespoň pořídím tkaničky do pohor, takže už zas chodím jako člověk.

Konečně zakotvíme v restauraci, ze které je díky umístění v patře hezký výhled na vodu a taky na prolétající záchranářský vrtulník. Objednáváme si, Matys odvážně zkouší Haggis, holky zeleninovou polívku a já burgr. Haggis chutná výborně a nerozhodí nás ani, když nám holky řeknou z čeho to je.

Po jídle se opět začneme probírat průvodci a mapkami a řešíme, zda jet, či nejet na Glen Nevis, či se radši snažit dostat k Ben Nevisu. Samozřejmě, že padne volba na horu nejvyšší, a proto odjíždíme směrem, kde jí spíše tušíme, než kam by vedlo nějaké příčetné značení. U parkoviště se směrovkami ovšem nezastavíme, protože pan řídící si trvá na tom, že se musí dát dojet blíž, tak jedeme. A jedeme dlouho až najednou skončí silnice. Nebudu to prodlužovat, Ben Nevis jsme nenašli, ale za to jsme našli nádherný kus přírody a taky spoustu obrovských hub.

Bolavé nohy ze stísněného prostoru ve vozidle jsme ochladili v horské bystřině, zalezli si po skalách, prošli se v měkounké trávě a ještě měkčím blátíčku, nasbírali další obrovské houby, popojeli k dalšímu vodopádu, kde jsme opět nějakou dobu pobyli a pokochali se, než jsme se rozhodli vydat zpět do Edi a to jen proto, že holky jdou zítra do práce, takže by asi bylo vhodné, abychom byli doma včas.

Po pár ujetých kilometrech ale stejně neodoláme a zastavíme u dalšího vodopádu, na který si úspěšně vylezeme. Každý dojde tam, na co má obuv a síly a jak je tradiční pro M-Peti, opět skončí někde na zdi, ovšem s dalším obřím hřibem v ruce. Ale teď už skutečně odjíždíme.

Poslední zastávku plánujeme u Loch Lomond, ale nakonec tam uděláme hned dvě. První v malé restauraci, kde moc dobře vaří a druhou u vody, kde se koupe malý odvážný chlapec a přesvědčuje nás, ať jdeme do vody taky. Matys se překecat nenechá, ale my ano. Seřadíme se do tvaru Lochnesky (už to máme hodně dobře natrénovaný) a poprosíme dítě, ať si stoupne před nás, aby byla zajímavěhší kompozice. No snad z toho ten malej chudák nebude mít nějaké trauma.

Teď už před sebou máme poslední úsek cesty. Dojet do Glasgow a z tama do Edinburgu. Jediné zastávky, které děláme jsou na semaforech a i tak stihneme vidět pár zajímavostí. Třeba kostel předělaný na lehký dům. (Jak říkala moje sestra, zpátky už to asi předělávat nebudou...)

Do Edinburgu dojedeme už za tmy, ale tak akorát, abychom stihli ohňostroj nad hradem. Auto zaparkujeme na Meadows a pěšky jdeme kamsi, kde by měl být dobrý výhled. Můj jediný problém je, že už od nepaměti mám hrůzu ze zvuků, které ohňostroje doprovází, takže to bude hodina lehkého utrpení, kompenzovaná hezkým vizuálním zážitkem. (Asi sem fakt masochista.) Matys, ale vymyslí poměrně dobré řešení, naladění rádia na mobilu, což má dvojí efekt – uslyším hudbu provázející ohňostroj a neuslyším ten šílený kravál. Funguje to jen na pravé ucho, neb levé sluchátko jsem poskytla tomu, kdo si to vymyslel. Ale i tak to bylo fajn. Jen škoda toho nevypnutého semaforu, který nám do toho neustále blikal.

 

Ohňostroj skončil a my se spolu s davem lidí přesunuli zpět k autu a odjeli domů, kde jsme ještě před spaním očistili houby. (Tady nejen že houby nejí obyvatelé, nepouští se do nich ani červy.) A pak už jen nařídit budík a padnout do peřin.

Autor: Klára Kutačová | neděle 9.10.2011 23:10 | karma článku: 12,90 | přečteno: 876x
  • Další články autora

Klára Kutačová

Cesta kolem světa - Camino de Santiago na kole (Portugalskou pobřežní cestou) den 5.

Camping Mougas - Saians cca 35 km. Stále pokračuji v cestě podél oceánu do Santiaga a jako obvykle si trochu pobloudím a část cesty si dokonce zopakuji.

6.8.2020 v 14:00 | Karma: 17,80 | Přečteno: 585x | Diskuse| Cestování

Klára Kutačová

Cesta kolem světa - Camino de Santiago na kole (Portugalskou pobřežní cestou) den 4.

Caminha - Camping Mougas cca 32 km. Překračuji hranice do 20. a posledního státu mojí cesty - Španělska. Camino dnes vede jednou z nejkrásnějších částí při pobřeží Atlantského oceánu.

29.7.2020 v 21:42 | Karma: 19,75 | Přečteno: 496x | Diskuse| Cestování

Klára Kutačová

Cesta kolem světa - Camino de Santiago na kole (Portugalskou pobřežní cestou) den 3.

Viana do Castelo - Caminha. Oficiálně by to měla být cesta na 28 km. Díky bloudění to ale bylo zřejmě o dost víc...

28.7.2020 v 17:30 | Karma: 16,00 | Přečteno: 450x | Diskuse| Cestování

Klára Kutačová

Cesta kolem světa - Camino de Santiago na kole (Portugalskou pobřežní cestou) den 2.

Esposende Marinhas - Viana do Costelo (cca 25 km). Včera jsem se rozhodla, že nebudu trhat kilometrické rekordy a pojedu každý den do 30 km. Času mám dost a chci si cestu víc užít.

19.7.2020 v 11:58 | Karma: 19,92 | Přečteno: 480x | Diskuse| Cestování

Klára Kutačová

Když se vládní představitelé vysmívají vlastním nařízením...

... a všem lidem, kteří je stále dodržují, ať už z vlastního přesvědčení, anebo čistě z obavy z možných sankcí.

20.6.2020 v 12:59 | Karma: 27,04 | Přečteno: 982x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Nejednáme. Na obzoru je stávka soudních pracovníků, požadují vyšší platy

25. dubna 2024

Premium Odvádějí vysoce odbornou práci, musejí skládat speciální zkoušky, někdy sami vypracovávají drobná...

Pokroková nenávist k Židům. Jak se z univerzit v USA staly filiálky Hamásu

25. dubna 2024

Premium Na elitních amerických univerzitách vyhánějí Židy takovým stylem, že to tam vypadá jako v Německu...

Karafiátovou revoluci zažehla jediná píseň. Portugalsko vyvedla z diktatury

25. dubna 2024

Málokterá revoluce je spojena s písní a květinou, jako se to stalo té portugalské. Před 50 lety se...

Chtěl se odpálit během olympiády v Paříži. Ve Francii zatkli 16letého hocha

24. dubna 2024  22:47

Kriminalisté ve Francii v úterý zadrželi 16letého mladíka francouzské národnosti, který na...

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...

  • Počet článků 283
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1083x
Jsem občas trochu cynik a často naivní snílek...

Snila jsem o cestě kolem světa, se kterou jsem začala pomalu a pozvolně před devíti lety, kdy jsem se vydala poprvé sama do Íránu, kam jsem se ráda ještě dvakrát vrátila. Od té doby jsem se snažila (většinou sama) každý rok vycestovat do bližších i vzdálenějších míst, nasávat jejich atmosféru a co nejvíc fotit.

Moje prozatím největší, nejdelší a nejvzdálenější cesta se uskutečnila od 8. ledna do 17. srpna 2017 kdy jsem se nejprve přidala do devítičlenné posádky na  cestu Aviou Jižní Amerikou https://www.facebook.com/aviou.cz/ a následně již sama pokračovala do USA, Kanady, Jihovýchodní Asie a Západní Evropy. Během 222 dní jsem navštívila území 20 států a vystřídala rozličné dopravní prostředky včetně skládacího kola, které jsem koupila v Bangkoku, projela na něm kousek Barmy a nakonec ho letadlem dopravila do Portugalska a (ne)dojela s ním do Santiaga de Compostela. Tím jsem obletěla a objela zemi kolem do kola, viděla nespočet nádherných míst, zažila mnoho neskutečných věcí a hlavně jsem potkala spoustu úžasných lidí.

A o tom všem bych vám ráda vyprávěla s pomocí svého blogu...