Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Milá kolegyně, jsem traumatolog jezdící roky RZS a dovolím si s Vámi v několika věcech nesouhlasit. Opravdu dobrá sestra není garantovaná žádnou vysokou školou. Proč se (hlavně ti starší lékaři) ohánějí chválami na bývalé sestry ze zdrávky? Je to třeba proto, že v tehdejší době byla střední zdravotnická škola elitní střední škola, kdežto dnes se jedná jednoznačně o podprůměrné školy (ale za to může i devalvace tohoto vzdělávacího oboru). Pokud v práci pracuji se sestrou ze SZŠ nebo z VŠ, ty se SZŠ z toho doposud vycházejí lépe (v nemocnici i na záchrance).

Btw. kromě medicíny mám vystudovaný i magisterský obor na Fakultě zdravotnických věd a zhruba u poloviny spolužáků s Bc. tituly jsem nechápak, kdo jim je dal (naopak u části byla škoda, že nešli/y na medicínu, na kterou by určitě měli/y). Stran vysokoškolského vzdělání u sester máte nepochybně pravdu u staničních nebo vrchních sester, mně osobně u řadových toto přijde zbytečné. Vámi vyjmenované znalosti a schopnosti má cca 10% z nich (a hromadu teoretických předmětů z VŠ, aby byla naplněna hodinová náplň oboru, nikdy nevyužijí).

Pokud by byl reformován systém zdravotní péče, kdy by vzdělané sestry převzaly část kompetencí lékařů a věnovaly se této práci, bylo by to bezpochyby jen dobře (ale oba víme, že tomu tak není), jen s tím ruku v ruce musí jít i přímá zodpovědnost, což ne každému vyhovuje...

Stran zdravotnických záchranářů - neobyčejně si vážím svých kolegů v trojposádce (u nás nemáme RV, jen trojposádku nebo dvojposádku), konec konců VŠ vzdělání má 1/4 z nich a v praxi bych to nepoznal, kdybych to nevěděl, pro mě je důležitější třeba ALS a ATLS, ale abych byl upřímný - kdyby se mi dusilo dítě, chtěl bych, aby přijela posádka s lékařem, nikoliv se záchranářem, ale třeba to vidíte jinak... A dvojposádka nemá pravomoce skoro na nic, takže funguje jako žlutý taxík - takže devalvace činnosti záchranky (o dispečinku, který ve finále netrefí ani 1/2 výzev, ke kterým jezdíme, ani nemluvě).

0 0
možnosti

(dokončení příspěvku)

Můj závěr - aktuálně VŠ vzdělání pro všechny sestry paušálně je podle mě blbost. Kvalitě posluchačů se přizpůsobují vysoké školy, protože taková je společenská poptávka, a nemalá část absolventů není kvalitní. Smysl by nepochybně měla reforma, ve které SZP zaujmou (po absolvování kvalitní a náročností odpovídající VŠ) v systému zdravotní péče důležitější pozici s výrazně vyššími pravomocemi (ale i vlastní zodpovědností) a za výrazně vyšší plat, ale jedno bez druhého je hraní si na vzdělání, kvalifikaci apod., které je v praxi jen smutnou teorií.

Nicméně Vám přeji, ať Vás entuziasmus neopouští a třeba se oba změny jednou dočkáme, sestrám toto z celého srdce přeji, v nemocnici i na záchrance jsou (a vždycky byly) mojí pravou i levou rukou.

0 0
možnosti

Zajímaví rozbor. Probíral jsem to s vedle mne sedící sestřičkou z JIPu. Se vším souhlasí.

0 0
možnosti

Hezký objektivní článek. Ruku v ruce s vyšší zodpovědností zdravotníků by měla být i vyšší odpovědnost pacientů, kteří čerpají zdravotní péči, ale zkuste vyhodit z nemocnice problémového pacienta, který narušuje léčbu ostatním.

Vysoká škola je hezká věc, ale ani to není garance dobré péče. Uznávám, že riziko špatné péče je menší, ale toto riziko je stejně reálné ve světle faktu, že ti vysokoškoláci utíkají po ukončení studia do zahraničí. Takže český pacient ve finále z vysokoškolského studia a péče vysokoškoláka, nemá žádný užitek.

1 0
možnosti
Foto

Problémoví pacienti byli, jsou a budou, odmítnout jim péči nejde. Že tím v nemocnicích mohou trpět i jiní pacienti je velký problém a nevím, jestli se někdy někomu povede ho nějak rozumně vyřešit.

Do zahraničí odchází jen velmi malé procento lidí a mám pocit, že většina z nich se po pár letech vrátí, jenom minimum odejde trvale. Většinou si odjedou na pár let vydělat alespoň trochu slušné peníze a většinou se vrátí vybavení spoustou dalších zkušeností. Navíc mít zahraniční zkušenost a moci porovnávat, jak to kde (ne)funguje by naopak bylo přínosem pro úplně všechny, kdybychom toho uměli patřičně využít.

Další věc je, že ve chvíli, kdy v českém zdravotnictví bude odpovídající ohodnocení a přestanou se porušovat zákony, tak ubyde lidí, kteří budou mít potřebu odcházet do zahraničí, či mimo obor.

3 0
možnosti

J35a65n 34P79a43v68e43l

14. 1. 2019 9:37

Nedokážu posoudit, jestli sestra potřebuje vysokou školu. Ano, vejška může dát člověku ledacos, ale je vždy něco za něco. Když studujete další tři roky, tři roky neplatíte daně, tři roky na Vás daňový poplatník doplácí. Je to prostá ekonomická otázka. Proto by bylo mnohem přínosnější mít kvalitní středoškolské vzdělání propojené s praxí. Ve zkratce, německý model vzdělávání.

Mám dojem (jen dojem), že současný tlak na vysokoškolské vzdělávání je věcí západních států, které bojují s nezaměstnaností. A v myšlení politiků je jednoduchá rovnice - vysokoškolák=3-5 let mimo statistiky zaměstnanosti.

Nicméně, nedokážu posoudit situaci konkrétně sester. Ale v mnoha jiných oborech, kde se v současné době vyžaduje výška, bohatě postačí kvalitní středni

2 0
možnosti
Foto

Na druhou stranu ti vysokoškoláci pak jsou ekonomicky aktivní a po té škole odvádí peníze zpět do systému. Takže to tříleté "doplácení" není zrovna nenávratná investice... Navíc znám dost vysokoškoláků, kteří při škole alespoň na poloviční úvazek pracují, protože jinak by se na té škole nezvládli finančně udržet.

1 0
možnosti

P30e44t94r 98H58á68l63a

14. 1. 2019 2:45

To je problem celkoveho upadku vzdelani. Dobre vedeny zvidavy zak by dal statni maturitu po 5. tride. Prodluzujeme dobu vzdelavani a zahlcujeme deti informacemi, aniz bychom je ale realne naucili vic. Leckdy i spis min, protoze pres to biflovani uz na skutecne pochopeni nezbyva cas a energie.

Nejde o to, ze by zrovna sestry a zachranari potrebovali min vzdelani a proto jim stacila stredni. Jde o to, ze ona by stacila skoro vsem.

1 0
možnosti
Foto

To by ale už chtělo hodně velkou transformaci vzdělávacího systému a nejsem si jistá, že by to byl krok správným směrem. A navíc by to asi dost uškodilo lidem, kteří by chtěli následně pracovat v zahraničí, protože by se to dost špatně porovnávalo a sjednocovalo.

Na druhou stranu by možná nebylo od věci, kdyby talentovaní žáci měli možnost odejít ze ZŠ na gymnázium a z něj na VŠ už ve chvíli, kdy jsou schopní dokázat, že "pojali veškerý objem dat, který měli", buď tím, že by složili nějakou srovnávací zkoušku na ZŠ, maturitu na SŠ a neřídit se jen roky. Co si pamatuju, tak na gymnáziu jsme měli pár lidí, co by (podle mě) zvládli na výbornou odmaturovat ve druháku (ne u státní maturity, tu by dali asi už na základce), ale museli si tam odsedět celé 4 roky...

2 0
možnosti
Foto

Připadá mi směšné požadovat, aby zdravotní sestry měly vysokou školu v době, kdy je zdravotních sester všeobecný nedostatek.

Ve školství také před časem vznikl názor, že i učitelky v mateřské škole měly mít vysokou školu. V praxi to jaksi neuspělo, protože "když mám vysokou školu, tak přece nebudu dělat učitelku v mateřské škole". A tak jsou dnes v mateřských školách vděčni prakticky za kohokoli.

2 0
možnosti
Foto

Lékařů je taky nedostatek a nikoho by ani nenapadlo pomýšlet na to, že by se jim snížila kvalifikace, proč by to u sester, které odpovídají za zdraví a život pacienta uplně stejně mělo být jinak? Jsou obory, kde bychom skutečně "neměli být vděčni za kohokoliv" jen kvůli počtu.

Problém nedostatku sester těžko vyřeší snížení kvalifikace, možná by pomohlo, kdyby se začal dodržovat zákoník práce, sjednotilo se finanční ohodnocení mezi státními a soukromými nemocnicemi přičemž by sestry byly náležitě finančně ohodnocené, skončily nekonečné přesčasy, a přestalo se s nimi jednat, jako s děvečkami pro všechno.

4 0
možnosti

J10a75n 37R95á32ž

13. 1. 2019 16:09

Ach jo...to je asi vše, co se k tomuto blogu dá říci.Rv

0 0
možnosti
Foto

Děkuji za přínosnou a konkrétní kritiku...

3 0
možnosti

V45á95c19l24a45v 93M98a12c16h

13. 1. 2019 16:00

nejen to. I blogeři idnes by potřebovali nějaký nástroj na kontrolu pravopisu "všeobecná sesta"

1 0
možnosti

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS