Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
PA

Na úvod - čím víc míst v zahraničí jsem navštívil, tím víc jsem si uvědomoval, že máme jedno z nejlépe fungujících zadravotnictví, co se kvality a dostupnosti pro širokou veřejnost týče. To je předevěím zásluha lékařů a sester nebo sester a lékařů, chcete-li. Je hloupé, že Vás finanční situace trápí. Měli by jste mít takové finanční ohodnocení a takové podmínky k práci, že by jste vůbec neměli řešit jestli je to málo nebo jestli sloužíte moc přesčasů. Je smutné, že vás to zároveň staví proti lékařům, protože zaměstnavatel nemá dost prostředků (nebo nechce mít), aby zaplatil vám i jim tolik, aby jste to nemuseli řešit. Lékaři nejsou vaši nepřátelé, jen občas cítí potřebu hájit své zájmy stejně jako vy, sestry. Lékařům i vám, sestrám, patří vděk i dík za to jak pracujete v současných podmínkách. Ale neměla by jste se stavět proti nim. Pořád jsou to svým způsobem vaši nadřízení a občas jsou pod větším stresem kvůli větší zodpovědnosti za přijatá rozhodnutí v kritických chvílích. Důležitější je však to, že to nejsou oni, kdo stojí proti vám. Jsou to pojišťovny, přemnožení úředníci a byrokraté, kteří rozhodují kam, kolik a jestli pošlou. Naopak byste se měli spojit. Vy máte zodpovědnost. NEmají ji ti úředníci, kteří o vás rozhodují. Ti pracují opravdu v teple, žádné přesčasy, žádná zodpovědnost. Když udělají průšvih oni, nic se nestane, jen to daňový poplatník zaplatí. Když se stane vám, končí to u soudu.

0 0
možnosti
Foto

Zdravotnictví ted stojí na sestrách a lékařích, kteří MUSÍ řešit přesčasy, protože jich dělají naprosto šílené množství. Lékař složí 72 hodin v kuse, měsíčně odpracuje i dva úvazky, sestry odpracují na přesčasech 1 a půl i víc. A zaplaceno za to mají jen někde... A ministr místo aby řešil problémy svého rezrtu, dlouhodobou podfinancovanost, tak prostě čeká, že to pojede setrvačností dál. Nikdo se nestaví proti lékařům a mimochodem lékaři nejsou žádným způsobem nadřízení sester. Stavím se proti tomu, aby se vyjádení lékařů bralo za kvalifikované i v ohledech, o kterých nic neví, zatímco lidé, kterýc se to přímo týká a mají s tou problematikou zkušenosti jsou braní jako podřadní.

1 0
možnosti

I42v19o 66Ž83á79č71e97k

27. 9. 2019 18:19

Každá práce je těžká, když se dělá pořádně.

0 0
možnosti
NL

S článkem souhlasím, karma. Ležela jsem kdysi pár dní na JIP a viděla jsem, jak nesmírně náročná a těžká práce je zde pro sestry. Celou noc hlídaly přístroje, chodily k pacientům právě ony. Lékaři moc vidět nebyli. Aspoň to je má zkušenost. A jestli Pirk řekl to, co píšete, tak to je hodně ubohé.

1 0
možnosti
JP

blogařka lže :”Samozřejmě, že sestra s tou nejvyšší kvalifikací, pracující na pooperačním oddělení nebo jednotkách intenzivní péče, musí mít podstatně vyšší plat či mzdu než sestra na řadovém lůžkovém oddělení, protože její práce je mnohem náročnější a vyžaduje mnohem vyšší kvalifikaci, připomíná Pirk.”

0 0
možnosti
ML

M87i55l23a25n 27L15i41b23a52l

27. 9. 2019 12:00

Tentokrát plný souhlas. Ještě bych za sebe (a svůj pohled, ze své strany) doplnil, že lékaři jsou skutečně univerzální a rozumí i úplně nezdravotnickým profesím, včetně podlahářství, asfaltování, pokrývačským pracem a nakonec i vytřít by dokázali lépe, jen ten čas na to prostě nemají, jinak by mohli.

4 0
možnosti

Nikdo, krom trhu, nedokáže ohodnotit práci. Proto popeláři, i když jsou mnohem důležitější než fotbalisti či lékaři, berou mnohem méně než fotbalisté či lékaři. A proto lékaři, i když jsou mnohem potřebnější než fotbalisti, berou mnohem méně než fotbalisti.

Co se sester a lékařů týče, dostáváme se do problémů jako komunisti s centrálním plánováním. Zkoušíme nemožné. Nedokážeme to porovnat.

4 0
možnosti
Foto

Nedkážeme to porovnat, a proto mi přijde jako naprostý nesmysl, snaha zrušit tabulky a nechávat ohodnocení na vedoucích pracovnících "podle výkonu". Když to vezmu ad absurdu, tak by pak třeba záchranář nemusel dostat zaplaceno za službu, kdy nikdo záchranku nepotřeboval, protože tím pádem "nepodal žádný výkon". Když je daný tabulkový plat, ve kterém jsou zohledněny základní věci jako je vzdělání a maximální kompetence, které ten pracovník má na tom daném oddělení, přijde mi to jako férový způsob. A v případě, že někdo má nějakou vedoucí funkci, vezme třeba služby za kolegyni, která náhle nemůže přijít a podobně, tak ano, zohledněme to nějakou odměnou. Ale nejde přece říct, že tenhle měsíc dostane někdo poloviční plat, protože měl moc lehké pacienty.

0 0
možnosti
KL

Ono to je těžké. Pamatuji ministryni Juráskovou, jak ještě jako vrchní sestra v Krci, tuším na interne, plamenne bojovala za "své" sestry. Pak ji to přešlo. To samé bývalá ředitelka nemocnice Pod Petřínem. V okamžiku, kdy se stala senátorkou, utrpěla ztrátu paměti. Regnerova, tuším na Karláku, totéž. Takže sestra neměly nikdy zastání a nechci být ošklivá, ale nově sestry nejsou a staré na to kašlou. Takže se nabírají Ukrajinky atp. Tak možná momentální ministr bude bojovat za jejich řadu, protože většina z nich nemá nostrifikaci, proto mají plat NZP, ale dělají práci SZP. Sestry se nikdy neuměly dát dohromady a spojit se. Empativni kačky.

0 0
možnosti
Foto

Staré sestry na nic nekašlou, na nich to celé stojí. Mladé nejsou asi hlavně proto, ženevidí žádnou budoucnost. Nikdo nechce do oboru, kde od začátku nemáte viditelnou žádnou šanci na zlepšení a politici se vám spíš vysmívají, než že by se snažili něco řešit. Je pravda, že mě těeď dost zarazilo, když hejtman Čunek ve Zlíně říkal, že se připravuje program pro sestry s Ukrainy, aby sem mohly přijít i s rodinou a neutíkaly po pár letech za tou rodinou zpět. Nápad super, ale proč se nenajdou i peníe na to, aby sestry z Čech, co radši utekly do jiného oboru, aby právě mohly třeba být s tou rodinou, se zas vrátily do oboru? A ano, sestry se asi neumí moc spojit, vždcky se najde, někdo kdo se bojí, protože má hypotéku a podobně a zase se tomu asi nedivím a rozhodně bych nikoho neurážela. Ale ylím, že se to postupně zlepšuje, a že právě i sestry zjišťují, že se můžou spojit třeba v rámci odborů a asi proto teň na odbory ministr hodně útočí.

0 0
možnosti
MK

Ale to, co jste napsala můžete napsat o každé profesi.

Nicméně, podle mého by každá nemocnice měla rozhodovat o platu doktorů a sester. Na to potřebuje peníze. Jenomže stát ty peníze nedá a chtít si vynucovat platy s tím, že stát se bude dál zadlužovat je podle mého nemorální, protože pak to platí všichni i ti chudí. Stát by v první řadě měl oddělit úhrady od pojišťoven z kterých se dnes platí i lůžka pacientů a zavést opět poplatek za lůžko. Jedna věc je nemoc a druhá věc je sociální služba, což je například jídlo. Doma také člověk v nemoci jí , spí a používá elektřinu, plyn apod.

Další věcí je, že není potřeba, aby pojišťovny proplácely léky, které si každý může zaplatit ze svého. Opravdu je nepochopitelné, proč pojišťovny proplácí léky v desítkách korun.

A poslední, proč si lidé nemohou v nemocnici připlatit za samostatný pokoj a nadstandardní stravu. Tou nadstandardní stravou objednat si oběd dle svého a ne dle jídelníčku nemocniční kuchyně.

3 1
možnosti
Foto

Však jsem to napsala hned asi v prvním odstavc, že se to týká všech, ale že já se prostě zabývám svým oborem...

Jestli by měla rozhodovat každá nemocnice je trochu sporné, podle mě by měla pojišťovna proplácet z pojistného prostě tu péči, která je poskytnuta a tedy by se z toho měli právě platit i zaměstnanci a ne , že jedné nemocnici platí dvojnásobek, než jiné, která pak na ty platy ani nemá. Takže za mě y naopak měly být uplně stejné platové tabulky ve všech nemocnicích, protož e ve všech personál poskyuje uplně stejnou péči dle typu oddělení, jen někde to dělá za minimální mzdu a to mi přijde dost nefér.

Vezmeme - li do úvahy, že lidé platit navíc nic nechtějí, tedy by se proti zavedení jakýchkoliv poplatků začaly ozývat značné protesty a začaly by se na tom ztrácet politické body, tak si myslím, že to v nejbližší době rozhodně nehrozí. NAvíc mnozí lidé na to třeba ani nemají a i jim musí být zaručena stejná péče. A těžko je necháte spát potmě na chodbě, protože si nezaplatili lůžko a elektřinu, případně jim nedáte tři dna najít, protože si to nezaplatili. Bylo by asi fajn, aby byl nějaký systém nastaven i v tomhle, kdyby se šlo třeba připojistit právě na to, aby pak pojišťovna platila tu stravu a podobně za klienta, případně lidé s nízkými příjmy by měly zaručenou nějakou dotaci, asi by se o tom dalo uvažovat. Nevím... Ale rozhodně by to nemělo být tak, že starý, chronick nemocný člověk by měl být hladem, protože buď nebude mít zaplacené jídlo v nemocnici, anebo mu prostě nezbudou peníze, když doplatí léky v řádech "desítek korun". Mnohým pacientům se to prostě za měsíc nasčítá.

Za pokoj si připlatit můžete už teď, za stravu taky. Ale nemocnice fakt neni hotel, aby si někdo řekl, že teď chci tohle a v jídelně budou zvlášť vyrábět jednu porci. Nehledě na to, že spoustu pacientů má i různá dietní omezení, takže si fakt nemůžou ze zdravotnío hlediska objednat ani ten nadstandard.

0 0
možnosti

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS