Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

R^

Ten nepředstavitelný bordel ve zdravotnictví je neřešitelný! Samotné dodržování zákonů ve zdravotní péči vede k absolutnímu krachu zdravotní péče. Adam Vojtěch dělá, jako by o tom nic nevěděl, před lidmi se to tají, a sestry si to nepřipouštějí, že mohou být za svoji aktivitu zavřené. Proč tomu tak je?

Za komunistů byly sestry lékaři vychovávány tak, aby dokázali efektivně pomoci v jednotlivých oborech lékařům. Výuka byla všeobecná nebo dětská, a samotnou praxi získávali od starších sester na oddělení. A vše fungovalo vynikajícně! Dnes jde především o proplacení různých vzdělávacích programů bez zacílení na nějaké potřeby. Zastupitelnost sester je stejně problematická jako zastupitelnost lékařů, jejichž vzdělávání také bylo rozbito!

:-)

1 1
možnosti

U nas na Severu je to zrejme jednodussi. Nazev zdravotni sestra se uz temer nepouziva, oficialni nazev (prelozeno do cestiny) je "osetrovatel/ka nemocnych" ( to osetrovatel je proto, ze je tu velke mnozstvi "bratru" ) coz podle clanku odpovida vseobecne sestre v CR. Pak je tak zvana "pod-osetrovatelka" , coz priblizne odpovida ceske prakticke sestre. K prekracovani kompetenci dochazi velmi zridkakdy, jestli vubec. Osetrovatel/ka muze tak zvane "delegovat" vydani leku pod-osetrovateli/ce, ovsem odpovedna kdyz se neco stane je vzdycky osetrovatel/ka. Narocne ukony (zavedeni Venflonu, katetry do mocoveho mechyre, vnitrosvalove injekce atd) delegovat nelkze. Zavazny nedostatek osetrovatelek nastesti nase zdravotnictvi netrapi, je zde velky "import" hlavne ze zemi byvaleho lido-demo, ale i z Blizkeho Vychodu a Azie.

1 1
možnosti

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS